Човекът среща скалата. За изкуството на Крум Дерменджиев

Тум, тууум, тим... Тум, тууум, том... Какви ли са тези звуци? Инструментът среща камъка. Човекът среща скалата. Тленното среща вечното. Днес ще ви разкажем за великия скулптор, роден през 1916 година в Горна Джумая - Крум Дерменджиев.

Спомням си как съм ходила в ателието му със съучениците ми и учителката ни преди двайсетина години - да погледаме как се ражда изкуството. Когато се отворят дървените капаци на прозорците, светлината дарява скулптурите с живот. Табелката на дървената облицовка на ниската сграда гласи: Министерство на културата. Паметник от регионално значение.


Родната къща на Крум Дерменджиев на улица "Митрополит Борис" 29 до днес разказва и пази духа на талантливия ваятел на човешки, материални и природни форми. В двора ѝ можете да видите паметници и бюстове на личности от няколко поколения, на съдби и дела, определили историята не само на нашия край, но и на цяла България.

Дали обаче само в къщата музей на Крум Дерменджиев се пазят негови творби? Съвсем не.

Само на метри оттам, в двора на Национална хуманитарна гимназия "Св.св. Кирил и Методий" е бюстът на Кузман Шапкарев, възложен на Крум Дерменджиев от директорката Севда Марковска, а довършен след смъртта му през 2005 година от сина му, Борис, с неговото изрично позволение приживе.

След НХГ трябва да се изкачим малко по-нависоко, до градския стадион "Христо Ботев". Тук се извисява внушителният "Паметник на благоевградски футболист". Изработен е  от бял мрамор, на висок около метър постамент, за да се изравни с началото на перилата на стълбите към стадиона. Момчето с топката, както го наричам аз, е символ на атлетичността и силата, и най-вече гордия спортен дух на отбора - ПФК "Пирин" и неговите привърженици.


От Гоце Делчев на площад "Македония" до Димчо Дебелянов в двора на 4. ОУ в кв. „Грамада“, от Христо Ботев пред Регионалния исторически музей-Благоевград до Васил Левски пред Гимназията по строителство, архитектура и геодезия, в различни посоки и маршрути можем да видим творбите на Крум Дерменджиев, създавани в продължение на десетилетия.


В градини и паркове също може да видим негови скулптури - Момичето с делвата пред Градска художествена галерия, Роза Бараковска при Ловния дом, Момчето с рибката пред Градската минерална баня,  и Козела при Ловен дом, който за съжаление е откраднат преди години. А една от най-рядко вижданите скултури е тази на Христо Ботев, поставена в сградата на ЮЗУ "Неофит Рилски".