Кончето - от легенда до герб на Благоевград

Един селянин от Градево изгубил коня си. Била студена зима, и след няколко дни търсене той вече не се и надявал, че ще го намери жив. Ето обаче, че открил коня, охранен, лъскав и здрав на една поляна, пасящ трева изпод снега, а до него от земята излизала пара – минерален извор. Това се харесало на селянина и той се преселил с цялото си семейство в този плодороден край.

Благоевград, Горна Джумая, Скаптопара – от незапомнени времена мястото, на което днес живеем благоевградчани, е било обитавано и предпочитано място заради редица свои предимства – стратегическото местоположение на кръстопът, двете реки Струма и Бистрица, планините Рила, Пирин, Влахина, топлия климат, плодородната земя. Около тези природни дадености се завърта и легендата за заселването на града, както и за съвременен герб на Благоевград.

Легендата има различни версии, може например името на селото да варира, или това какво животно точно е загубил селянинът, но идеята е сходна.

Вероятно вдъхновен от тази легенда, талантливият дърворезбар Христо Бараковски създава герба на града - конче, до него минерален извор, а в гривата му - слънце. Така всеки, който иска да разкаже нататък легендата за града, няма нужда да я запомня в детайли – може просто да си спомни как изглежда гербът и да построи кратък разказ по картина.

Из целия град, докато се разхождаме, можем да открием Кончето, вплетено в различни архитектурни, художествени, дори и ландшафтни елементи. Ако пристигате с кола от юг, на входа на града близо до квартал Струмско ще видите една огромна метална конструкция, която се извисява вдясно от пътя. Неин автор е Иван Нешев (1987). Името на скулптурата е „Летящата колесница“, но всички ѝ казват „Кончето“.

Старата автогара (сега на нейно място се намира паркингът на „Паркинги и гаражи“, на ул. „Скаптопара“), също се е казвала „Кончето“.

Гербът се използва и във всички официални документи в общината, както и на юбилейни албуми, енциклопедии и книги за града. Разгледайте снимките и споделете коя е любимото ви място.