Историята в образи – Евдокия Хаджидельова


Представете си, че се намираме не в Благоевград, а в Горна Джумая, и че годината е не 2022, а 1925. Няма кино или търговски центрове, а градска градина и читалище. Днес ви каним на пътуване във времето – да се върнем сто години назад и да си представим как са живели хората тогава, какво ги е вълнувало, кои са били важните събития за тях, как са се забавлявали.

Жената, която виждаме на илюстрацията по-горе, се казва Евдокия Хаджидельова. Тя е родена в Кукуш, днешна Гърция, но през лятото на 1913 година там избухва Междусъюзническата война и Евдокия и семейството ѝ са принудени да бягат. В Горна Джумая намират своя втори дом те и още стотици семейства от Кукуш, Щип, Зарово, Порой.

През 1919 година в градската църква „Въведение Богородично“ Евдокия се омъжва за учителя, а по-късно пощенски служител Никола Васев, представител на горноджумайски род.

Да погледнем пак илюстрацията - Евдокия е облечена официално  и вероятно позира за портретна фотография. Облеклото на жените в Горна Джумая през 20-те и 30-те години на 20-ти век се определя от много фактори – социално положение, възраст, професия, етнически произход и др. Младите жени като Евдокия носят рокли, сукмани, поли и блузи по последните европейски тенденции, в светли или по-неутрални цветове и допълнителни аксесоари – чантичка, шапка, обувки.А къде ли отива Евдокия след фотосесията? Може би е топъл, слънчев ден през май, и тя избира да се разходи в градската градина. Градската градина в Горна Джумая се създава през пролетта на 1924 година и е любимо място на всеки, който в горещите летни месеци търси сянка и  хладен полъх.

Алеите са широки, има пейки за почивка, а уханията и пъстрите цветове на пролетните дървета са наслада за сетивата. Наблизо минава каналът „Сапунджи дере“, който се влива в Горноджумайска Бистрица. Той се използва за напояване на градската градина.

Около 1927 година в градската градина се построява ново популярно място за забавление и семейни събирания - голям бюфет-бирария с много маси. В бюфета често се организират градински увеселения, като инициатори са доброволните дружества в града - женското, въздържателното или спортното дружество, например.

Увеселенията са начин дружествата да успеят да наберат по-големи суми дарения за целите на организацията си. Уважавани жени и мъже от Горна Джумая като Евдокия използват контактите си в града, за да помагат хора в беда.

Тези инициативи са особено важни в следвоенните периоди на града – да се набавят дрехи и храна за деца и възрастни, останали без дом и семейство, да се организира къде да живеят те временно, да се обърне внимание на образованието и възпитанието на сираците, да се включат всички те в активния живот на града, да познават традициите и правилата в обществото и т.н.

Как продължава историята? Дали вечерта Евдокия и съпругът ѝ ще отидат на представление на фокусника Мистър Сенко или пиесата „Тартюф“ в читалище „Съгласие“? Следете следващите ни истории, за да научите за живота и на други личности от историята на Горна Джумая, днешен Благоевград.

Източници:

Снимка – личен архив на Евдокия Хаджидельова, съхраняван в Регионален исторически музей – Благоевград

Биографични данни за Евдокия Хаджидельова и Никола Васев – специални благодарности на Снежана Захариева,  дългогодишен музеен работник в РИМ - Благоевград

„Някога в Горна Джумая“, Борис Керемидчиев, 1994 г., книга

Илюстрация – Василия Мадолева, художник и студентка във 2. курс, специалност „Изобразително изкуство“ в ЮЗУ „Неофит Рилски“

Текст – Александрина Пандурска, Next stop: Blagoevgrad

*Илюстрациите и текстовете към тях са авторски и не претендират за пълно визуално и фактологическо съответствие с реалните лица и събития.

0 Коментара

Напишете коментар