Как започна всичко

Всичко започна през пролетта на 2019 година. Тогава се запознах с Имин от Ланджоу, град в Китай с почти четири милиона жители. Имин беше пристигнала в Благоевград, за да преподава китайски език в институт „Конфуций“ към Югозападен университет „Неофит Рилски“. Срещнах я в час по народни танци, което за мен беше знак, че тя се интересува от българската култура и че ще имаме общи теми за разговор.

Още на втората ни среща  предложих на Имин да я разведа из града и да ѝ покажа интересни места. Квартирата ѝ беше близо до Бачиново, а едни от първите неща, които е харесала тук, са реката (Бистрица), минералната вода и близостта до природата. Каза, че за китайците е огромно богатство да имат наблизо си река или езеро. Обичаше да се разхожда по алеята и да прави гимнастика, и не ме учудваше, че на повече от петдесет години тя изглежда прекрасно.

Имин навсякъде ходеше пеша, без изключение. По време на следващите ни разходки сме били при Кръста, откъдето се вижда целият град (там мъжът ѝ, който дойде на гости за няколко седмици през лятото, направи страхотни снимки с дрон и ми ги предостави за ползване в Next stop: Blagoevgrad), при язовир „Стойковци“ в Логодаж, в музея, из Вароша и на още много други места.Срещата ми с Имин ме накара да погледна на Благоевград с други очи, очите на туриста, гостенина, чужденеца, дошъл за кратко, без очаквания и без предразсъдъци, който се наслаждава на всяко ново кътче и търси положителното във всеки момент от престоя си тук. Замислих се колко малко знам за родния си град. Та тогава дори не знаех на коя дата се празнува Освобождението на Горна Джумая (името на Благоевград до 1950 г.) и защо тя е различна от 3. март 1878 г.!

Срещата ми с Имин беше началото на моето пътешествие из Благоевград. То не спира и до днес, защото историята на града е необятна (от древността до близкото минало) и цял един живот няма да ми стигне да прочета всичко, което е написано по темата. Що се отнася до книгите, написани за Благоевград, една от тях беше втората причина и голямото ми вдъхновение да започна да развивам Next Stop: Blagoevgrad. Тя се казва „Някога в Горна Джумая“ и е написана от Борис Керемидчиев. Повече за книгата и автора ѝ ще научите тук.

Коментарите и градивната критика са добре дошли на този сайт. Вижте как можете да се свържете с мен в менюто За нас & Контакти.

Aко имате:

- идея за нова статия;

- красиви снимки, които искате да споделите с другите;

- въпроси,

пишете ми. С радост ще ви съдействам!

Приятно четене!

0 Коментара

Напишете коментар