14-ти полк е легенда

14-ти полк - за какво се сещате, когато чуете името на тази улица?

История

Да започнем с него, името. Преди повече от петдесет години улицата се е казвала „Завоят на Черна“. Правилно прочетохте, „Завоят на Черна“. И на мен в първия момент ми прозвуча странно и непонятно. Бърза справка в Интернет показва, че това е тежка, героична и жертвена битка между българските войски и тези на Антантата, в която в продължение на два месеца, в пъти по-малочислените ни групи от бойци са защитавали достойно цяла област около едноименната река (линк в края на статията).

Днес името е не по-малко патриотично -  улицата е кръстена на 14-ти пехотен Македонски полк, който става гарнизонен на града след Първата световна война. Улицата минава покрай казармите на полка в миналото и затова носи неговото име. Освен че участва във Войните за национално обединение (1912-1918 г.) и в заключителния етап на Втората световна война (1944-1945 г.), полкът е бил и от голямо социално значение за Горна Джумая (името на Благоевград до 1955 година). Повече за полка можете да прочетете в историческото изследване на Боян Ненов (линк в края на статията).

Още нещо любопитно може да видим в горния край на улицата вляво - паметна плоча на мястото, където преди време било еврейското гробище в Горна Джумая. Еврейската общност съществувала в Горна Джумая до 1948 г., когато почти всички евреи от града се преселват в Израел. Исторически свидетелства показват добри взаимоотношения и атмосфера на взаимно разбирателство между българи и евреи. Регионален музей – Благоевград периодично представя изложби и артефакти по темата.


Природа

Аз намирам улицата за най-красива през есента. На 200 метра от кръговото на ЗМК отдясно наесен се наблюдава "огнен" ансамбъл от червени, оранжеви и всички нюанси от жълто до кафяво листа на пълзящия храст. Истинска градска джунгла, нали?

По-надолу, вляво, при автобусната спирка, жълтите корони на дърветата, които се извисяват зад стените на казармите, са като златен ореол.

Пак вдясно, по цялото протежение на улицата растат десетилетни липи, а пред къщите може да се видят китни градини и дворове, в които през различните сезони се редуват лалета, рози, хризантеми, кремове.