Благоевградска Бистрица - вълнуващи истории и любопитни факти

В летен съботен ден, когато времето забавя хода си и можем да прекараме час-два в приятни разходки, далеч от шума на града, ви предлагам една виртуална обиколка покрай Благоевградска Бистрица, която по-късно можете да осъществите и да видите и да си представите нещата, за които се говори тук.

Да започнем обиколката си от последния мост преди парк Бачиново. Да погледнем в посока парка - река Бистрица извира горе високо в Рила Планина, близо до хижа Македония. По-надолу преминава през резерват „Парангалица“, пресича курорта Бодрост и село Бистрица, преминава през Благоевград и в кв. Струмско, близо до Покровнишко шосе преди магистрала Струма, се влива в р. Струма.

Сега да се обърнем и да погледнем надолу по течението на реката. През миналия век р. Бистрица е разделяла града на две. На левия бряг са живеели българите, в квартал Вароша, а на десния -турците. Турското население е предпочело десния бряг неслучайно, защото там е по-благоприятно за живеене, има минерални извори, около които са изградили прочутите турски бани, както и чешми с топла вода, тук и климатът е по-топъл, докато във Вароша е по-сенчесто, по-стръмно.